Nahaufnahme Rindermaul

Bydło

Badanie: RUMIVITAL®b zapewnia optymalne wykorzystanie paszy w tuczu opasów

Mastbullen fressen am Trog
© PRILL Mediendesign - stock.adobe.com
RUMIVITAL®b to efekt pracy Instytutu ISF Schaumann Forschung nad udoskonaleniem substancji czynnej RUMIVITAL dla procesów fermentacyjnych w klasycznych dawkach przeznaczonych na tucz opasów. RUMIVITAL®b zwiększa skuteczność trawienia skrobi, zwłaszcza w dawkach żywieniowych na bazie kukurydzy i w mieszankach paszowych z dużym udziałem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Potwierdzają to zarówno wyniki ISF, jak i testy praktyczne. 
W tuczu opasów ważne jest optymalne wykorzystanie paszy, wysokie dzienne przyrosty oraz dobra jakość tuszy. Składniki pokarmowe zawarte w paszy objętościowej muszą zostać jak najlepiej spożytkowane. Jest to wyzwaniem, zwłaszcza że strawność dawek dla przeżuwaczy ulega znacznym wahaniom w zależności od terminu zbioru i nawożenia.

Strawność dawek żywieniowych dla opasów wyzwaniem dla żywieniowców

Im większa jest zawartość NDF i ADF, tym dłużej trwa rozkład frakcji ściany komórkowej przez drobnoustroje żwacza. Dawki żywieniowe z bardzo wysokim udziałem lekkostrawnych węglowodanów obniżają dodatkowo wartość pH żwacza. Pojemność buforowa staje się niska.

RUMIVITAL®b poprawia strawność włókna i buforowanie żwacza

RUMIVITAL®b udostępnia składniki pokarmowe, które pozostałyby niestrawione w żwaczu lub których rozkład i tempo pasażu byłyby znacznie wydłużone. Wraz z poprawą strawności włókna wzrasta pojemność buforowa, dzięki czemu wahania wartości pH są mniejsze i obniża się ryzyko kwasicy. Efekt tego działania ma szczególne znaczenie dla dawek opartych na kukurydzy, a przeznaczonych na tucz opasów. 

Drobnoustroje żwacza łatwiej znajdują dostępną skrobię

Kolejną cechą dodatnią RUMIVITAL®b jest udostępnienie większej ilości skrobi dla drobnoustrojow żwacza. W dawkach na bazie kukurydzy i mieszankach z wysokim udziałem lekkostrawnych węglowodanów dochodzi do efektywniejszego trawienia skrobi. RUMIVITAL®b wspomaga rozkład włókna surowego, substancji budulcowych tkanek roślinnych oraz frakcji skrobi. Poprawa strawności włókna skutkuje większą dostępnością energii z paszy objętościowej i większą wydajnością paszy.

Poprawa strawności potwierdzona w Instytucie ISF Schaumann Forschung 

Instytut ISF Schaumann Forschung osiągnął znaczące wyniki w badaniach nad dawkami żywieniowymi, stosowanymi standardowo w tuczu opasów. Nowy produkt fermentacyjny RUMIVITAL®b został również przetestowany w buforze SARA w celu uzyskania optymalnych wyników nawet przy niższym pH żwacza. W próbach z RUMIVITAL®b udało się zwiększyć strawność NDF o 9,2 punktów procentowych, a strawność całej dawki o 4 punkty procentowe (rys.1). Skutkuje to dodatkową wydajnością paszy, która jest związana z obniżeniem kosztów paszy oraz lepszym buforowaniem żwacza.
 

Powiązane artykuły

RUMIVITAL
Dowiedz się więcej

RUMIVITAL optymalizuje fermentację w żwaczu

RUMIVITAL to innowacyjny produkt fermentacji, mający na celu zwiększenie dostępności substancji odżywczych w żwaczu bydła mlecznego. Wzrost możliwości fermentacyjnych w żwaczu skutkuje większą rotacją związków odżywczych, co pozwala na lepsze wykorzystanie paszy.